• Hoş geldiniz,

    Yeni bir iş ağı olan Endüstri Forum’a ÜCRETSİZ üye olarak değerli paylaşımlarınızı buradan da yaparsanız, akışta kaybolmaz ve sürekli okunur.

    Ücretsiz üye olmak için tıklayın...

Daha Kolay Fiber Uç Yüzey Muayeneleri: IEC 61300-3-35 Standardındaki Önemli Değişiklikler

NETES MÜHENDİSLİK

Profesyonel Üye
Konnektörlerin eşleştirilmesinden önce — ister ağ içindeki patch kablolar ve trunk kablolar üzerinde ister test cihazınıza bağladığınız test referans kablosunda olsun — fiber uç yüzeylerin kontrol edilmesi, temizlenmesi ve tekrar kontrol edilmesi çok önemlidir. Kirli fiber uç yüzeyleri, ağ performansını düşüren sinyal kayıplarına ve yansımalarına neden olabilir. Ayrıca, pahalı ağ ekipmanlarının portları da dahil olmak üzere temiz portlara kir bulaştırabilirler.

Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC), tutarlı fiber uç yüzey kontrollerini yönlendirmek amacıyla 61300-3-35 standardını geliştirdi — burada, kontrol ve temizlik iş akışınızı basitleştirebilecek önemli değişiklikler içeren en son baskısını ele alıyoruz.



IEC 61300-3-35 Standardı Nedir?

IEC 61300-3-35 standardı, fiber uç yüzeylerinin görsel muayenesi sırasında kir, çizik ve kusurların gözlemlenmesi ve sınıflandırılmasına odaklanır. Minimum mikroskop uyumluluğu, muayene prosedürleri ve uç yüzey görüntülerinin analizinde nicel ölçütleri tanımlar.

Tüm standartlarda olduğu gibi, 61300-3-35 standardı da revizyonlar ve güncellemeler geçirir. 2009’daki ilk baskı, fiber uç yüzey kalitesini nicel olarak değerlendirme yöntemlerini ve optik performansı etkileyebilecek izin verilen yüzey kusurlarını (çizikler, çukurlar ve kirler) belirledi. İkinci baskı olan 2015 versiyonu (61300-3-35:2015) ise, fiber uç yüzeyindeki dört farklı bölgeye (Zone A: çekirdek, Zone B: kaplama, Zone C: yapıştırıcı, Zone D: temas/ferrule) göre çiziklerin (kalıcı yüzey özellikleri) ve kusurların (parçacıklar ve kirler) kalitesi ve büyüklüğüne dayalı temizlik derecelendirme kriterlerini getirdi. Sinyalin geçtiği fiber çekirdeği en sıkı gereksinimlere sahiptir.


1751617154383.png
IEC 61300-3-35:2015, fiber uç yüzeyindeki dört farklı bölgede (zonlarda) çiziklerin ve kusurların kalitesi ile büyüklüğüne göre fiber temizliğini derecelendirdi.

IEC 61300-3-35:2015’te belirtilen temizlik kriterleri, konektör tipine ve fiber boyutuna göre değişiklik gösteriyordu. Daha küçük çekirdeğe sahip tek modlu fiber uç yüzeylerinde, çekirdek bölgesinde herhangi bir çizik veya kusura kesinlikle izin verilmiyordu. Daha büyük çekirdeğe sahip çok modlu fiber uç yüzeylerinde ise, 3 mikron (μm) veya daha küçük çiziklere ve 5 μm veya daha küçük en fazla dört kusura izin veriliyordu..

Bu kriterler fiber temizliğini değerlendirmede tutarlılık sağlasa da, mikroskop kullanarak her bölgedeki çizik ve kusurları manuel olarak saymak ve ölçmek zaman alıcıdır ve insan hatasına açıktır. Fluke Networks FI-3000 / FI2-7300 FiberInspector™ Ultra Kamera ve FI-7000 FiberInspector™ Pro gibi otomatik çözümler, IEC 61300-3-35 kriterlerine göre fiber uç yüzeylerini algoritmik bir süreçle derecelendirir ve sertifikalandırır, otomatik GEÇTİ/KALDI (PASS/FAIL) sonuçları sağlar.

IEC 61300-3-35 Üçüncü Baskı ile Neler Değişti?

Standartın üçüncü ve en son baskısı olan IEC 61300-3-35:2022’deki temel değişiklikler arasında, PASS/FAIL (GEÇER/KALIR) kriterlerinden Zone C (yapıştırıcı) ve Zone D (temas) bölgelerinin çıkarılması yer alıyor. Bu mantıklı bir düzenlemedir çünkü bu bölgelerdeki kontaminasyon genellikle konektörün çekirdeğinden geçen ışık sinyalinin iletimini engellemez. Standart artık başlangıçta tüm Zone D (temas alanı) bölgesinin incelenmesini ve kritik Zone A ve Zone B (çekirdek ve kaplama) bölgelerine geçebilecek gevşek parçacıkların temizlenmeye çalışılmasını öneriyor. Temas bölgesini temizlemek için yapılan birkaç deneme başarısız olursa, parçacıklar yerleşik kusurlar olarak kabul ediliyor ve kabul edilebilir sayılıyor. Ardından Zone A ve Zone B bölgelerinin incelemesine geçiliyor ve bu bölgelerdeki çizik ve kusur boyutu ile sayısına göre PASS/FAIL kriterleri hala uygulanıyor.

Dikdörtgen dizilimli konnektörler (örneğin çoklu fiber itmeli konnektörler veya MPO’lar) için IEC 61300-3-35:2022, bireysel uç yüzeylerdeki Zone A ve Zone B bölgelerine geçmeden önce tüm ferrülün incelenmesini ve gevşek parçacıkların temizlenmeye çalışılmasını önerir. MPO’lar çok daha büyük bir yüzeye sahiptir ve ferrül üzerindeki herhangi bir gevşek parçacık, bireysel fiber uç yüzeylerine göç ederek giriş kaybı ve yansıma kaybını artırabilecek hava boşluklarına neden olabilir. Ferrülü temizlemeye yönelik birkaç girişim başarısız olursa, bu parçacıklar da yerleşik kusurlar olarak kabul edilir ve kabul edilebilir sayılır.

MPO’lar için tüm ferrülün incelenebilmesi amacıyla, IEC 61300-3-35 en az 6,4X2,5 mm geniş görüş alanına (LFOV) ve 10 μm çapındaki döküntüleri tespit edebilme yeteneğine sahip mikroskoplara izin verir. Tekli fiber konnektörlerde temas bölgesi ile tüm uç yüzeylerde çekirdek ve kılıf bölgelerinin incelenmesi için ise, en az 250 μm dar görüş alanına (SFOV) ve 2 μm çapındaki kusurları ve 3 μm genişliğindeki çizikleri tespit edebilme yeteneğine sahip mikroskoplar hâlâ gereklidir.

Zone A ve Zone B için belirlenen özel kriterler de IEC 61300-3-35:2022’de biraz daha esnetilmiş ve daha net şekilde tanımlanmıştır. Aşağıdaki tabloda da gösterildiği gibi, multimode fiber uç yüzeylerinde önceki sürüm Zone A içerisinde 3 µm’den büyük hiçbir çizik kabul etmezken, son sürüm Zone A içerisinde 4 adet 4 µm veya daha küçük çizik kabul etmekte, 5 µm’den büyük çiziklere ise izin vermemektedir. Ayrıca, son sürümde kılıf (cladding) bölgesinin toplam boyutu da hafifçe küçültülmüştür; çünkü kılıfın en dış kenarındaki kirleticiler ışık sinyali üzerinde önemli bir etki yaratmaz.



IEC 61300-3 Çok Modlu Fiber Uç Yüzey Denetim Kriterleri
ZoneDefectsScratches
Edition 2, 2015Edition 3, 2022Edition 2, 2015Edition 3, 2022
A: Core4 ≤ 5 µm
None > 5 µm
No limit < 2 µm
4 from 2 to 5 µm
None > 5 µm
No limit ≤ 3 µm
None > 3 µm
No limit < 3 µm
4 ≤ 4 µm
None > 5 µm
B: CladdingNo limit < 2 µm
5 from 2 to 5 µm
None > 5 µm
No limit ≤ 25 µm
None > 25 µm
No limit ≤ 5 µm
None > 5 µm
No limit
C: AdhesiveNo limitNo limitNo limitNo limit
D. ContactNone ≥ 10 µm µmNone ≥ 10 µm µmNone ≥ 10 µm µmNone ≥ 10 µm µm


IEC 61300-3-35:2022’deki en dikkat çekici değişiklik, gevşek kirlerden temizlenmiş ancak görsel kontrolden geçememiş bir konektörün, giriş kaybı ve yansıma kaybı için optik performans testlerinden geçerse kullanılmasına izin veren ifadedir. Başka bir deyişle, bir konektörün optik performansı artık başarısız bir görsel kontrolden daha önceliklidir.



IEC 61300-3-35 Neden Değişti?

IEC 61300-3-35:2022’deki değişiklikler, MPO konektörler için önerilen bir muayene yöntemi sağlamak, muayene ve temizlik iş akışını kolaylaştırmak ve gereksiz ve maliyetli kablo ve/veya ekipman değişimini önlemeye yardımcı olmak amacıyla uygulanmıştır.

Önceki sürümlerdeki zorluklardan biri, teknisyenlerin sadece temas alanındaki kirlenme olsa bile sonsuz gibi görünen bir döngüde — incele, temizle, tekrar incele — takılı kalabilmeleriydi. Basitleştirilmiş bir iş akışı ile teknisyenler tüm ferrulü veya temas alanını inceleyebilir, gevşek parçacıkları temizlemeye çalışabilir ve ardından sadece kritik olan Zone A ve B’yi (çekirdek ve kaplama) incelemeye devam edebilirler.

Ayrıca, bir fiber uç yüzeyinde bir kusur veya çizik bulunması, ışık sinyalinin performansı olumsuz etkileyecek kadar engellendiği anlamına gelmez. Daha az katı gereksinimler ve artık önceliği optik performansın (insertion loss ve return loss) almasıyla, bağlantı beklendiği gibi çalışıyorsa kablo ve/veya ekipman değiştirmeye gerek yoktur. Bu değişiklikler ayrıca inceleme test ekipmanlarının tekrarlanabilirliğini artırır ve yanlış başarısızlıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.

1751617171845.png

IEC 61300-3-35:2022, fiber uç yüzeyi inceleme ve temizleme sürecini basitleştirir. Kaynak: Uluslararası Elektroteknik Komisyonu, IEC 61300-3-35:2022 standardından.

IEC 61300-3-35’teki Değişiklikler Sizin İçin Ne Anlama Geliyor?

IEC 61300-3-35’teki bu değişiklikler, inceleme ve temizleme sürecinizi basitleştirmeli, sizi “incele, temizle ve tekrar incele” döngüsünden kurtararak zaman ve maliyet tasarrufu sağlamalı ve fiber uç yüzeyine sahip konnektörler, patch kablolar, ekipmanlar ve diğer bileşenleri değiştirme ihtiyacınızı azaltmalıdır.

Bu değişiklikler konusunda da aşırı endişelenmenize gerek yok. Fluke Networks fiber inceleme araçları, IEC 61300-3-35’in en son sürümüne göre otomatik GEÇTİ/KALDI değerlendirmesi yapacak şekilde güncellendi. Ayrıca, fiber sertifikasyon test cihazınızla yapılan ve geçen bir performans testi, herhangi bir inceleme sonucunun önüne geçecektir. Ancak, başarısız bir inceleme testi sonuçlarınızda belirtilecektir ve bu da gelecekteki sorun giderme işlemlerinde yardımcı olabilir.

Denetim daha kolay hale gelmiş ve bazı gereklilikler daha az sıkı olmuş olsa da, her fiber uç yüzeyini önerilen sürece göre incelemek ve gerektiğinde temizlemek hâlâ son derece önemlidir. Fluke Networks Fiber Optik Temizleme Kitleri, çeşitli konnektör tipleri için Quick Clean™ araçları, özel formüllü fiber temizleme solüsyonuna sahip fiber optik solvent kalemi ve pratik temizlik küpü/kartı dahil olmak üzere, optimum ıslak ve kuru temizlik için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi içerir.
 
Top